zadro
Novi član

|
 |
« Odgovor #1 : 28 Travanj, 2008, 08:22:41 » |
|
Mislim da, kada je tema -tomson- možemo razmišljati u više konteksta. Tako onda možemo govoriti o njemu kao osobi, pa o njemu kao pjevaču, zatim o njemu kao slavnoj osobi , a isto tako možemo govoriti o njegovim pjesmama s obzirom kakvu poruku šalju, pa možemo govoriti o njegovim stavovima u kojima se izjašnjava o mnogim stvarima, pa možemo govoriti o njegovoj publici i s tim u svezi o popraćenoj na njegovim koncertima, ustaškoj ikonografiji, no isto tako možemo i u vezi s njegovom publikom govoriti o izrazitoj brojnosti. Uz sve to, možemo govoriti i o shvaćenosti samih nastupa pjevača od strane stranih zemalja. No, jedno je sigurno; ne bismo trebali a radi neke kvalitetne reasprave, miješati sve ove i ine kontekste.
Kada bih se izjašnjavala o tomsonu kao osobi, ne bi mi puno trebalo jer ga osobno ne poznajem, a mogu govoriti isključivo o dojmu koji je ostavio na mene kao pojedinca; dojam je pozitivan i ja ga kao takvoga gledam. Sviđa mi se njegova skromnost, te vjernost njegovoj ženi tj. obitelji koju ima.
Što se tiče njegovih pjesama, one su izrazito kvalitetne i iako inače ne preferiram domoljubne pjesme, jer slušam dance i pop, tu i tamo rock, njegove pjesme su mi iznimka. Razlog je vrlo subjektivan; šalju poruku ljubavi prema domovini, poruku ljubavi prema bogu, bližnjima, krajoliku hrvatske i sve u okviru toga, a bude i pokoja ljubavna. A to su elementi koji su unutar mojih osobnih životnih vrijednosti. Iako, da nije bilo rata tj. da ga nisam i sama proživjela, mislim da ipak, ne bih imala iste emocije po pitanju toga svega. No, situacija je takva da me rat zadesio i takve emocije domoljublja i rodoljublja postoje u meni.
Tomson kao slavna osoba, kao što sam rekla, po meni zrači jednom skromnoćom, ali i jednim iznimnim ponosom, što i ne čudi jer se i sam kao mladić borio protiv srpskog agresora u ratu, pa normalno da i sam njeguje ljubav prema domovini. I koliko znam, nema nikakvih loših ispada, niti tračeva, skandala u vezi njega kao osobe na estradnom miljeu....
Tomson kao pjevač, hm....imam iskustva u tome, pa ću se usuditi dati jedan stručni opus:) Ne pjeva najbolje, čak bih rekla prosječno. Neispravno je pjevati iz grla, a on to čini, pa to rezultira onim napinjanjem i krčenjem u glasnicama. No, ja mu to "opraštam" zato jer pjeva od srca i dok sam ga slušala uživo, svaku sam pjesmu osjetila u sebi. Dakle, ima dar prenošenja emocija preko pjesme, ima karizmu neku samo sebi svojstvenu, a obzirom na reakcije zaista mnogobrojne publike, koja je i više no oduševljenja po pitanju toga....
Što se tiče svega ostaloga, njegovih nastupa recimo; istina jeste, kako ih prati i ustaška ikonografija. No, ja to tumačim ovako-kao rezultat jedne nepismenosti kod mladih, gdje oni ustaštvo poistovjećuju s domovinskim ratom. Uopće to ne shvaćam kao neko zlo, nego samu neinformiranost,te nepismenost. Koliko znam da se i sam pjevač izjasnio milijun puta po tom pitanju, te poručio mladima da se ponose domovinskim ratom, a ne ustaštvom! A sad, sto ljudi sto ćudi...
Pjesma o jasenovcu i gradiški, što se tiče toga, kao prvo, mislim da su ljudi koji se osjećaju nešto prozvanima radi te pjesme, jedni obični preseravanti, kao što je ovaj milan na forumu recimo, a zašto to mislim? Zato što je preseravanje i umjetnizam, glumatati neke osjećaje koji niti ne postoje u tebi, jer ih nisi ni najmanje proživjeo! Jer, takve osobe nemaju nikakvih gubitaka s obzirom da se jasenovac dogodio jako davno! Isto kao što bih se ja preseravala emocijama kada bih glumila traumu radi blajburga, a da zapravo nemam izravno nikakve veze s tim! To su zapravo ljudi kojima smeta hrvatska kao država, kojima smeta domoljublje u tomsonovim pjesmama i koji se kače za pjesmu jasenovac samo kako bi izjednačili zločine, koji uopće nisu za izjednačavanje. A sama osuda istoga, ja ju podržavam ali s tim da je motiv ljudi koji sude objektivan. To znači da ja osuđujem svaki zločin, pa i taj u jasenovcu i smatram neispravnim bilokakvo uljepšavanje istoga.Iako se i tu pjevač izjasnio, da je ta pjesma pjevana kao obrambeni mehanizam u ratnoj obrani, pa je postala navika. I nije ju više niti ponavljao. No, što je najsmješnije je napadanje čovjeka radi pjesme, a radi samih zlodjela kojima se i danas vide tragovi ožiljci, velika većina gleda ružičasto i nikom ništa.....
što se tiče "europe", gle....meni se ona zamjerila 1991. kada nije marila nimalo na silne apele i dr. vesne bosanac i cijelih napaćenih vukovaraca s prevladavanjem nesrpskoga stanovništva, na tolika zlostavljanja, ubijanja, masakre, granatiranja, tako da ju ja niti najmanje ne shvaćam ozbiljno.
Eto, to je moj stav.
|