Vukovar Forum
01 Kolovoz, 2010, 04:22:02 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Str: 1 [2] 3
  Ispis  
Autor Tema: Heroji Vukovara  (Posjeta: 17179 )
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #15 : 08 Travanj, 2008, 12:38:07 »

Heroji!

Evidentirano
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #16 : 08 Travanj, 2008, 12:41:27 »

Heroji!

Evidentirano
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #17 : 08 Travanj, 2008, 12:43:04 »

Junačine(u smislu "pomozbogjunaci")...

Evidentirano
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #18 : 08 Travanj, 2008, 12:45:27 »

Razlikovanja radi još pokoji svjetlopis....

Evidentirano
Vanja 1986
Novi član
*

« Odgovor #19 : 08 Travanj, 2008, 06:32:47 »

...- Presjekli su nas tako da više nismo mogli do bolnice - nastavlja Damir. - Dedaković je već prije napustio Vukovar i otišao u Vinkovce, i mnogi drugi su pobjegli, a mi smo se ostali boriti. Oružja i streljiva bilo je dovoljno, no nismo imali dovoljno ljudi. Da nam je tada u Borovo došlo 50-ak ljudi, sumnjam da bi Vukovar pao...

...Na večernjem sastanku zapovjednika ustanovilo se da je opet dio boraca pobjegao kroz kukuruz prema Vinkovcima.

MITNICA

..."Na Mitnici su stvari stajale drukčije. Matija Mandić kaže da su se najcrnje misli tamo pojavile već početkom studenoga, no do 17. studenoga položaji su se držali s onim što je bilo, koliko se moglo, dakle - stanje redovno. Sedamanaestoga poslijepodne Matija je u peglici stigao u grad i obišao bolnicu i štab: - Oko 20 h kada sam stigao u štab, u njemu su bila dvojica ljudi, agregat je radio, svjetlo je gorjelo... Tada sam otišao do Osina zapovjedništva kod "Čaplina" ali su i oni pobjegli. Kakvo je stanje u gradu bilo možete zamisliti jer sam se na Mitnicu vraćao pješice... Kod "Croatie" jedan naš čovjek i ja skoro smo pucali jedan na drugoga...

Kad se vratio na Mitnicu, Matija je prenio vijesti pa su se sastali on, Karaula, Komšić i Ošust da odluče što će dalje. -Prvo smo mislili da se zablokiramo na drugim položajima ali nam je bilo jasno da bi nas tako samo pomlatili nekoliko dana kasnije...- kaže Mandić.

Već dulje vrijeme nekakav je neprijateljski vojnik pozivao Jastreba na predaju pa su odlučili da s njim uspostave vezu i predlože pregovore o predaji Mitnice. Karaula se javio na motorolu i započeo pregovore. Prvo je dogovoren prekid vatre za vrijeme trajanja pregovora a onda i njihov početak - u 9 sati ujutru. Karaula je zahtijevao da pregovorima budu nazočni i strani novinari i Međunarodni Crveni križ koji bi svojom nazočnošću jamčili da neće doći do zloporabe pregovora.

-Pozdravili smo se onako ljudski, kao da nismo tri mjeseca ratovali. Tamo je bio
major Stupar i poručnik Ljupče, Makedonac. Pukovnik Pavković čekao nas je na ekonomiji Goldšmit. - sjeća se Matija Mandic.

Neprijatelj se držao dogovora - na mjestu pregovora bili su i predstavnik Međunarodnog Crvenog Križa i strani mediji... Možda baš zbog toga, predstavnici tzv. JNA oslovljavali su ih službeno prema njihovim "titulama" u hijerarhiji vukovarske obrane. - Prije pregovora neprestano su nastojali "ispipati" koliko nas na Mitnici doista ima, vjerojatno da bi procijenili isplati li im se više da s nama pregovaraju ili da nas dokrajče...Gledali su u nas kao u čudo - sjeća se Mandić.

Vukovarski pregovarači tražili su da se prilikom predaje formiraju dvije kolone -
kolona civila i kolona boraca. Civili su morali ići prvi, jer nije bilo jamstava za mogućnost da tzv. JNA prvo zarobi borce pa onda napadne civile.

-Točno je da smo mi za žene, starce i djecu činili sve i to nas je držalo. Zbog njih smo se i predali, kaže Mandić.

...Do problema je došlo samo kod određivanja dana predaje. Karaula je inzistirao da da to bude sljedeći dan, 19. studeni, no tzv. JNA je inzistirala na 18. studenoga. I dok su se oni raspravljali pukovnik Pavković je odveo Mandića na stranu i rekao mu: "-Slušaj, Matija, to morate napraviti danas. Ako vam dođu oni koji nisu pod našom kontrolom gotovi ste... ne možeš ti to kontrolirati"

...Nakon ovoga upozorenja Mandić i Komšić nagovorili su Karaulu da pristane na isti dan i oni su krenuli na posao...

-U roku od dva sata mi smo digli par tisuća ljudi. Napravljen je popis boraca,
a Filip je organizirao i da se u skloništima popišu civili, pa smo te popise predali Međunarodnom Crvenom Krizu. Na predaji su bili i oni i BBC kao i stani novinari.

Treba biti posten i reci da je pukovnik Pavkovic bio od rijeci i svi smo prezivjeli.

Evidentirano
macak
Novi član
*

« Odgovor #20 : 08 Travanj, 2008, 07:04:19 »

a sad kad si ovo ljepo zaljepio/la zaljepi i ostatak puta koji je mandić prošao a ne stati tek na početku gdje sve izgleda ljepo i bajno..........tu gdje ti staješ i ono što hoćeš reći počinje baš na kraju kolone................
ako bi bila ljubazna kopiraj daljnji tijek događaja kad se ta druga kolona predala..........

Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #21 : 09 Travanj, 2008, 03:29:31 »

Ivica Arbanas: Rušenja zrakoplova u filmu “Vukovar 1991” neistinito prikazana

"Prije nekoliko dana javnosti je prikazan filmski uradak pod nazivom "Vukovar 1991" producenta Dominika Galića, u kojemu su rušenja prvih neprijateljskih zrakoplova prikazana potpuno neistinito i to od strane branitelja koji uopće nisu sudjelovali u ovom događaju".

Ona silna pretjerivanja o 600 uništenih tenkova, 18 tisuća ubijenih neprijateljskih vojnika, 36 tisuća ranjenih, to su smiješni podaci. Vukovar nije i ne smije biti Kosovo. Pazite, prema mojim spoznajama, u gradu je bilo 1800 branitelja od kojih nisu svi bili u borbi.

Zamislite kako ispada smiješan podatak o neprijateljskim gubicima kad se govori da smo imali 50 tisuća metaka na raspolaganju. To znači da je svaki pogađao.

onda vanjica, ti i ovaj gospon pod ruku i ravno u vojarnu gdje je savršeno opremljen muzej koji predočava s prave vojno stručne strane kako i zašto u ratu u vu 1991. ! Važan je i podatak da je hrvatska obrana u vukovaru ušla u literaturu vojne obuke u svijetu, kao jedan izuzetno impresioniran primjer obrane većinom vojno neobučenih osoba, uz siromaštvo vojne opreme, za razliku od srpskog agresora, koji se nije mogao požaliti uz čitavu vojsku jna, tenkove itd itd

vanjica!!! očito nemaš pojma o obrani Vukovara, ajde ti lijepo u muzej pa  učit..............................
Evidentirano
Vanja 1986
Novi član
*

« Odgovor #22 : 09 Travanj, 2008, 09:33:41 »

Mozda ja i nemam ali gospoda Ivica Arbanas, Matija Mandic i Predrag Matic- Fred sigurno imaju.

Ivica Arbanas- zapovijednik obrane grada do dolaska Borkovica i Dedakovica.

Matija Mandic- jedan od zapovijednika obrane mitnice.

Predrag Matic-Fred- slavni branitelj iz hercegovacke ulice koji je branio grad do samog kraja .
Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #23 : 10 Travanj, 2008, 03:47:08 »

Iskreno rečeno Arbanasa, Mandića, Doktora, Freda i mnogi drui znamo se od sami početaka, stoga molio bi one koji nisu bili s imenovanima da njihova imena i ne spominju tj. o svemu tome mogu pričat samo oni koji su prošli galgotu.

Pozdrav Vukovarskim braniteljima!!!!!!!!!!!
Evidentirano
Vanja 1986
Novi član
*

« Odgovor #24 : 15 Travanj, 2008, 03:36:59 »

Predrag Matic-Fred, optuzio je Marka Babica,  da je pobjegao iz Vukovara dva tijedna prije pada grada. " Marko je nestao jedne kisne noci, a mi smo se u cudu gledali nevjerujuci da je tako nesto moguce." Inace pokojni  Marko Babic, je producent i glavni inicijator serije "Heroji Vukovara".
Evidentirano
Vanja 1986
Novi član
*

« Odgovor #25 : 15 Travanj, 2008, 03:54:51 »

Predrag Matić Fred, ratnik s Trpinjske ceste, ruši mitove
Čekali smo čudo do bijega zapovjednika

Fred, ljutiš li se ti na nas?, pitao me jedan od mojih zapovjednika nakon što sam se vratio iz srpskog logora. Pogledao sam ga u oči i znao sam da o tom odgovoru ovisi moj odnos s nekim od prijatelja iz rova. Jasno da se ljutim, odgovorio sam. Nisam mogao protiv sebe, protiv istine, jer sam uvjeren da jedino ona veličanstvenu obranu Vukovara može takvom i održati  započinje priču Predrag Matić Fred, čovjek koji je na Trpinjskoj cesti uništio devet tenkova, a nakon rata objavio knjigu "Ništa lažno", po mnogima najpoštenije napisano djelo o obrani grada koji je postao simbolom obrane cijele Hrvatske.

Jedina istina
 Znate li koja je jedina istina o obrani Vukovara? To da se mali broj ljudi odupro golemoj sili. Ona silna pretjerivanja o 600 uništenih tenkova, 18 tisuća ubijenih neprijateljskih vojnika, 36 tisuća ranjenih, to su smiješni podaci. Vukovar nije i ne smije biti Kosovo. Pazite, prema mojim spoznajama, koje donosim i u knjizi, u gradu je bilo 1800 branitelja od kojih nisu svi bili u borbi.

Ubijeno je do tisuću neprijateljskih vojnika i uništeno stotinjak oklopnih vozila. Zamislite kako ispada smiješan podatak o neprijateljskim gubicima kad se govori da smo imali 50 tisuća metaka na raspolaganju. To znači da je svaki pogađao  tvrdi Matić i dodaje da u svojoj knjizi donosi 370 imena, od toga 350 branitelja.

Desetak se ljuti na mene  smješka se i sliježe ramenima, u stilu "to je njihovo pravo". Ni kad se dođe do tako škakljivih tema, Matić nema dvojbi, niti dlake na jeziku.
 Samo mi Hrvati možemo okaljati Vukovar i to smo, što pretjerivanjima, što "legendama", svih ovih godina i činili. A sve je počelo 13. studenoga 1991. godine kad su se moji zapovjednici potajice, u okrilju noći, počeli izvlačiti iz Vukovara na sigurno.

Zadnji tenk
Iz toga je proizašla i priča da je grad pao 18. studenoga, a ja sam još 19. uništio zadnji tenk. Sve je bilo gotovo 20. studenoga, kad su nas opkolili i kad smo bacili oružje. Bili smo toliko iscrpljeni i rezignirani da nismo uopće razmišljali što će biti s nama. Dokad smo vjerovali u čudo? Do bijega zapovjednika, do tada smo čekali da će se odnekud začuti truba konjice koja dolazi upomoć  Matić jednostavno želi preskočiti logoraške dane.

Evidentirano
macak
Novi član
*

« Odgovor #26 : 15 Travanj, 2008, 04:37:36 »

VANJA koji je tvoj cilj ovdje , šta dokazuješ , kome upučuješ ili ti se sviđa copi-paste........
Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #27 : 17 Travanj, 2008, 03:38:48 »

Vanja!! kad si već tako pametan?Š? i kad imaš volje pisati ovakve nebuloze, pa nam sad lijepo odgovori, imaš li muda stati pred Freda i isto to što si napisao reći mu u lice.
Evidentirano
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #28 : 22 Travanj, 2008, 05:03:23 »

Ovo je slovo nečije autorsko djelo,i na prvi pogled bih rekao kako nije vlasničtvo onoga čije se ime proteže kroz cielo slovo.Bilo bi zanimljivo vidjeti ime autora dotičnog slova.
Evidentirano
zoom_1
Novi član
*

« Odgovor #29 : 03 Rujan, 2008, 05:54:49 »

Ako je vjerovati,kreću od petka na HTV.Konačno.

Evidentirano
 Str: 1 [2] 3
  Ispis  

Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media