Vukovar Forum
01 Kolovoz, 2010, 04:12:57 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Str: 1 2 [3]
  Ispis  
Autor Tema: Heroji Vukovara  (Posjeta: 17176 )
Peti element
Novi član
*

« Odgovor #30 : 04 Rujan, 2008, 06:54:47 »

Koliko mogu sagledati problem i rješenje:
1) Istinu o obrani Vukovara mogu dati samo branitelji Grada, a ne promatrači
2) Branitelji o obrani nemaju posve istu istinu i percepciju
3) Zbog toga bi trebalo održati formalne i neformalne forume svih preživjelih vukovarskih branitelja i definirati okvire objektivne istine, tj. istine koja je nepobitna za sve branitelje
4) Odnos prema obrani Grada treba biti sveuključujući i poticajan za sve i ubrzati povijesnu distancu.
Mislim da su Vukovarci u obrani Grada učinili više od Spartanaca u bitci kod Termopila koja je percipirana u povijesnim razmjerima kao najveći herojski podvig. Mora se naglasiti i uvažiti razlika i činjenica da su Spartanci bili obučeni i cijeli život odgajani kao ratnici.
Evidentirano
Ribic
Novi član
*

« Odgovor #31 : 09 Rujan, 2008, 06:15:47 »

SERIJAL- HEROJI VUKOVARA

1. Epizoda- Groblje tenkova

http://www.youtube.com/watch?v=uHPTMnqgynY

http://www.youtube.com/watch?v=J67piUNgKWI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=oXmA08Cacdw

http://www.youtube.com/watch?v=8H18SmFRfAM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=51gSZgtlXno

http://www.youtube.com/watch?v=gXEFRPkopMs
Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #32 : 11 Rujan, 2008, 04:34:19 »

Zna li tko gdje bi se mogle naći knjige:

Alenka Mirković  - Glasom protiv topova
Branko Borković - Rušitelji ustavnog poretka

Bio bi Vam jako zahvalan!!!
Evidentirano
stipan
Novi član
*

« Odgovor #33 : 11 Rujan, 2008, 06:22:51 »

Gele pokušaj preko udruge logoraša srpskih koncetracijskih logora, Rehak je predsjednik ili u Vukovaru, g. Guzovski, Komšić i ekipa
Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #34 : 11 Rujan, 2008, 12:21:35 »

Pokušat ću  hvala !!!
Evidentirano
Ribic
Novi član
*

« Odgovor #35 : 11 Rujan, 2008, 02:25:44 »

ako te zanima knjiga

Siniša Glavašević- Priče iz Vukovara

Evidentirano
gele
Novi član
*

« Odgovor #36 : 12 Rujan, 2008, 03:11:56 »

ako te zanima knjiga

Siniša Glavašević- Priče iz Vukovara

Može, može, kako da ne
Evidentirano
Ribic
Novi član
*

« Odgovor #37 : 13 Rujan, 2008, 01:35:23 »

http://www.4shared.com/account/file/44538081/4cf8d18e/Sinia_Glavaevi_-_Prie_iz_Vukovara__Knjiga___ratni_audio_izvjestaji.html?sId=8nqckjQvhgUfFEIk
Evidentirano
jopa
Novi član
*

« Odgovor #38 : 12 Listopad, 2008, 07:05:14 »

Jedno pitanje, ako netko zna odgovor, koji su od branitelja Vukovara (osim Zadre i Šilića) porijeklom iz Herceg-Bosne? Mislim od ovih čije se ime češće spominje u pričama o obrani Vukovara, Babić, Banožić (s obzirom da su to hercegovačka prezimena) i drugi. Naravno, dolaze u obzir i oni koji se manje spominju u pričama.  Hvala puno unaprijed onome tko odgovori i veliki pozdrav gradu heroja iz Mostara!
Evidentirano
stipan
Novi član
*

« Odgovor #39 : 16 Listopad, 2008, 09:03:58 »

Imam ti jedan prijedlog, ako hoćeš po prezimenima, možeš otići na stranicu od udruge zatočemih i tamo ćeš naći popis zatočemih, nestalih i umrlih a to možeš naći i na DOMOVINSKOM RATU i jako ćeš se iznenaditi koliko ima baš Hercegovaca jer i h je dosta i stanovalo u Vukovaru
Evidentirano
laki
Novi član
*

« Odgovor #40 : 18 Svibanj, 2009, 07:21:40 »

Predrag Matić Fred, ratnik s Trpinjske ceste, ruši mitove
Čekali smo čudo do bijega zapovjednika

Fred, ljutiš li se ti na nas?, pitao me jedan od mojih zapovjednika nakon što sam se vratio iz srpskog logora. Pogledao sam ga u oči i znao sam da o tom odgovoru ovisi moj odnos s nekim od prijatelja iz rova. Jasno da se ljutim, odgovorio sam. Nisam mogao protiv sebe, protiv istine, jer sam uvjeren da jedino ona veličanstvenu obranu Vukovara može takvom i održati  započinje priču Predrag Matić Fred, čovjek koji je na Trpinjskoj cesti uništio devet tenkova, a nakon rata objavio knjigu "Ništa lažno", po mnogima najpoštenije napisano djelo o obrani grada koji je postao simbolom obrane cijele Hrvatske.

Jedina istina
 Znate li koja je jedina istina o obrani Vukovara? To da se mali broj ljudi odupro golemoj sili. Ona silna pretjerivanja o 600 uništenih tenkova, 18 tisuća ubijenih neprijateljskih vojnika, 36 tisuća ranjenih, to su smiješni podaci. Vukovar nije i ne smije biti Kosovo. Pazite, prema mojim spoznajama, koje donosim i u knjizi, u gradu je bilo 1800 branitelja od kojih nisu svi bili u borbi.

Ubijeno je do tisuću neprijateljskih vojnika i uništeno stotinjak oklopnih vozila. Zamislite kako ispada smiješan podatak o neprijateljskim gubicima kad se govori da smo imali 50 tisuća metaka na raspolaganju. To znači da je svaki pogađao  tvrdi Matić i dodaje da u svojoj knjizi donosi 370 imena, od toga 350 branitelja.

Desetak se ljuti na mene  smješka se i sliježe ramenima, u stilu "to je njihovo pravo". Ni kad se dođe do tako škakljivih tema, Matić nema dvojbi, niti dlake na jeziku.
 Samo mi Hrvati možemo okaljati Vukovar i to smo, što pretjerivanjima, što "legendama", svih ovih godina i činili. A sve je počelo 13. studenoga 1991. godine kad su se moji zapovjednici potajice, u okrilju noći, počeli izvlačiti iz Vukovara na sigurno.

Zadnji tenk
Iz toga je proizašla i priča da je grad pao 18. studenoga, a ja sam još 19. uništio zadnji tenk. Sve je bilo gotovo 20. studenoga, kad su nas opkolili i kad smo bacili oružje. Bili smo toliko iscrpljeni i rezignirani da nismo uopće razmišljali što će biti s nama. Dokad smo vjerovali u čudo? Do bijega zapovjednika, do tada smo čekali da će se odnekud začuti truba konjice koja dolazi upomoć  Matić jednostavno želi preskočiti logoraške dane.

Nisam pročitao knjigu, pa imam nekoliko pitanja:
Piše li u toj knjizi od kojeg datuma je P.M.Fred u borbi (kad je konkretno došao u Hercegovačku)?
Piše li pod kojim uvjetima je došao na položaj ( npr. srce ga zabolilo zbog velikih gubitaka, lupilo ga domoljublje, dojadilo mu čamiti tamo negdje....)? ili ga netko potjerao? možda mu priprijetio?
Ima li zapisa da je na zadnjem sastanku dao prijedlog za proboj i kakav?
 Što je s ostalim suborcima?
Je li Fred predložio svoje suborce za neko odličje? Tko mu je čuvao glavu dok je on ciljao oklopnjaka? Valjda suborci.
Molim odgovor nekog tko je pročitao. Hvala.

Još me zanima što piše o razdoblju srpanj-kolovoz-rujan i njegovu angažmanu.Hvala.
Evidentirano
stipan
Novi član
*

« Odgovor #41 : 18 Svibanj, 2009, 08:26:05 »

Laki jako interesantna pitanja.Nećeš se ljutiti ako kažem da  si izgleda čitao knjigu i da dosta znaš. Da piše o tome i ako mogu biti slobodan da dam svoje skromno misljenje jer bio sam tamo jako blizu i cijelo vrijeme, sa većim dijelom se slažem.Svakako da ima nekih stvari, no Bože moj.Korektno opisuje  dan kada je došao, tko mu je većinom bio pomoćnik itd . a sad....neke stvari...
Evidentirano
laki
Novi član
*

« Odgovor #42 : 18 Svibanj, 2009, 10:01:17 »

Stipane nisam čitao, ali u pravu si, znam  dosta. Od čitanja su me odbili pojedini odgovori i stavovi (zamjeraš li mi ...? Naravno da ....  s tim da je slično pitanje mogao postaviti autor recimo godinu ranije... , broj uništenih oklopnjaka, ljudstva (oni koji su bili na prvoj crti od prvog dana znaju da je to  stvarno povelik broj, a koji zna jedino suprotna strana )
Da i te neke stvari koje se provlače smetaju. Ako je ništa lažno, neka bude dosljedno, pa makar i ne baš ugodno jer u suprotnom se gubi smisao. Lijep ti pozdrav i hvala na brzom odgovoru. Znamo se barem iz viđenja....
Još da dodam prije nego netko napadne teškom artiljerijom - da bio sam do kraja (20.11.91.)
Evidentirano
stipan
Novi član
*

« Odgovor #43 : 18 Svibanj, 2009, 10:38:40 »

laki vrlo lako se dodje do moje adrese a ako želiš privarno........pa možda detaljnije da ne DAVIMO ovdje...
Evidentirano
gimnazija
Novi član
*

« Odgovor #44 : 27 Srpanj, 2009, 11:22:18 »

Predrag Matić Fred, ratnik s Trpinjske ceste, ruši mitove
Čekali smo čudo do bijega zapovjednika

Fred, ljutiš li se ti na nas?, pitao me jedan od mojih zapovjednika nakon što sam se vratio iz srpskog logora. Pogledao sam ga u oči i znao sam da o tom odgovoru ovisi moj odnos s nekim od prijatelja iz rova. Jasno da se ljutim, odgovorio sam. Nisam mogao protiv sebe, protiv istine, jer sam uvjeren da jedino ona veličanstvenu obranu Vukovara može takvom i održati  započinje priču Predrag Matić Fred, čovjek koji je na Trpinjskoj cesti uništio devet tenkova, a nakon rata objavio knjigu "Ništa lažno", po mnogima najpoštenije napisano djelo o obrani grada koji je postao simbolom obrane cijele Hrvatske.

Jedina istina
 Znate li koja je jedina istina o obrani Vukovara? To da se mali broj ljudi odupro golemoj sili. Ona silna pretjerivanja o 600 uništenih tenkova, 18 tisuća ubijenih neprijateljskih vojnika, 36 tisuća ranjenih, to su smiješni podaci. Vukovar nije i ne smije biti Kosovo. Pazite, prema mojim spoznajama, koje donosim i u knjizi, u gradu je bilo 1800 branitelja od kojih nisu svi bili u borbi.

Ubijeno je do tisuću neprijateljskih vojnika i uništeno stotinjak oklopnih vozila. Zamislite kako ispada smiješan podatak o neprijateljskim gubicima kad se govori da smo imali 50 tisuća metaka na raspolaganju. To znači da je svaki pogađao  tvrdi Matić i dodaje da u svojoj knjizi donosi 370 imena, od toga 350 branitelja.

Desetak se ljuti na mene  smješka se i sliježe ramenima, u stilu "to je njihovo pravo". Ni kad se dođe do tako škakljivih tema, Matić nema dvojbi, niti dlake na jeziku.
 Samo mi Hrvati možemo okaljati Vukovar i to smo, što pretjerivanjima, što "legendama", svih ovih godina i činili. A sve je počelo 13. studenoga 1991. godine kad su se moji zapovjednici potajice, u okrilju noći, počeli izvlačiti iz Vukovara na sigurno.

Zadnji tenk
Iz toga je proizašla i priča da je grad pao 18. studenoga, a ja sam još 19. uništio zadnji tenk. Sve je bilo gotovo 20. studenoga, kad su nas opkolili i kad smo bacili oružje. Bili smo toliko iscrpljeni i rezignirani da nismo uopće razmišljali što će biti s nama. Dokad smo vjerovali u čudo? Do bijega zapovjednika, do tada smo čekali da će se odnekud začuti truba konjice koja dolazi upomoć  Matić jednostavno želi preskočiti logoraške dane.

Nisam pročitao knjigu, pa imam nekoliko pitanja:
Piše li u toj knjizi od kojeg datuma je P.M.Fred u borbi (kad je konkretno došao u Hercegovačku)?
Piše li pod kojim uvjetima je došao na položaj ( npr. srce ga zabolilo zbog velikih gubitaka, lupilo ga domoljublje, dojadilo mu čamiti tamo negdje....)? ili ga netko potjerao? možda mu priprijetio?
Ima li zapisa da je na zadnjem sastanku dao prijedlog za proboj i kakav?
 Što je s ostalim suborcima?
Je li Fred predložio svoje suborce za neko odličje? Tko mu je čuvao glavu dok je on ciljao oklopnjaka? Valjda suborci.
Molim odgovor nekog tko je pročitao. Hvala.

Još me zanima što piše o razdoblju srpanj-kolovoz-rujan i njegovu angažmanu.Hvala.

http://www.youtube.com/watch?v=7ghV8A0U9Ic
Evidentirano
 Str: 1 2 [3]
  Ispis  

Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media