LANAC ISTINE O DOMOVINSKOME RATU
zadro:
Lanac istine o generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu
lanac
lanac Povodom početka suđenja generalu Anti Gotovini u Haagu Branko Čulo, branitelj koji je do sada na 25 hodočašća pješačio više od 10.000 km, među ostalim i do Haaga i Rima, organizirao je još jedno hodočašće, iz Vukovara do Dubrovnika.
S mjesta masovne grobnice na Ovčari dvadesetak hodočasnika uz paljenje svijeća i molitvu krenulo je na hodočašće Lanac isitne o generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu te posjetilo Spomen-dom Ovčara, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata i muzej Mjesto sjećanja na Domovinski rat u Općoj bolnici Vukovar. Na pješačenju dugom više od tisuću kilometara do Srđa iznad Dubrovnika, kamo stižu 1. svibnja, 11 je stalnih hodočasnika, a njima se na pojedinim dionicama priključuju i drugi branitelji. Na konferenciji za novinare u Općoj bolnici Vukovar govorila je i ravnateljica bolnice Vesna Bosanac te zagrebački liječnik Slobodan Lang, koji se priključio lancu.
- Podržavamo pravdu i ne dovodimo ju u pitanje. Želimo skrenuti pozornost javnosti na istinu jer se pod optužnicom za zločinački pothvat sudi za prvi u povijesti spriječeni genocid, a sprečavanje genocida nije zločin – rekao je Lang te pojasnio da je cilj Oluje bilo otklanjanje najavljenoga srpskoga zauzimanja muslimanske enklave Bihać kojoj je bila namijenjena sudbina Srebrenice.
Snagom Duha Svetoga protiv nepravednih suđenja
Vjeruje li u učinkovitost ovoga puta, vjeruje li da hodočašćem mogu utjecati na tijek suđenja, pitali smo jednoga od hodočasnika Marija Filipija.
- Kad ne bih vjerovao, ne bih hodočastio. Vjerujem u Boga, snagu Duha Svetoga, vjerujem da je ona jača od svih ljudi i sila, financijskih i političkih – kaže Filipi te dodaje da ih pri predzadnjem hodočašću u Haagu nisu htjeli pustiti Gotovini, a nakon što su ih upoznali, shvatili su pogrešku i omogućili jednosatni telefonski razgovor svih hodočasnika s Gotovinom. Pri drugom hodočašću sud je dopustio postavljanje golubice i križa na zelenoj površini ispred suda.
Branko Čulo, začetnik hodočašća, objašnjava da se sada drugačije gleda na Hrvatsku te podsjeća da je generalu Tihomilu Blaškiću kazna smanjena s 35 na 7 godina pa je on sada slobodan čovjek. Čulo vjeruje da je i hodočašće utjecalo na smanjivanje kazne.
Hodočasnike je na Ovčari blagoslovio fra Zlatko Špehar, vukovarski gvardijan, a ispratio Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskoga ogranka Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora koje je domaćin hodočasnicima.
Jedan Vukovarac među hodočasnicima
- I na ovaj način trebamo širiti istinu o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara. Za rušenje Vukovara, za pogibiju 1.500 osoba pri opsadi te zatvaranje i ubijanje više od 3.000 osoba nakon okupacije optužena su samo tri čovjeka. Jedan od njih oslobođen je, a ostala dvojica dobila su zajedno 25 godina – kaže Komšić.
Među hodočasnicima ima i teških invalida, a jedan od njih je jedini Vukovarac Petar Janjić Tromblon koji kaže da će hodati dvije trećine puta, a potom će obavljati logističke poslove. Kao motiv svoga uključivanja navodi širenje istine i dobrote te želju da djeci približi Domovinski rat kao stvarnost, a ne kao mrtvo slovo na stranicama udžbenika.
- Vjerujem da će se na krajevima suđenja pokazati kako su optuženi generali nevini, a mi želimo doprinijeti toj spoznaji – zaključuje Janjić.
Milan Paun
pfc032:
JOŠ JEDNA KARIKA IZ LANCA!
ŽENA ANĐEO SMRTI IZ LOGORA LORA !!!
Svjedok 445/94-27 kaže da je Tanja nosila mini suknju i oko pasa palicu. “Jednom prilikom me je izvela u krug i bacila jednu mrvu kruha i tražila da licem rujem po betonu i tražim to zrno dok ga ne nađem. To je trajalo oko sat i po, a ona me je neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela, pljuvala, grdila i vrijeđala”
Tanja Belobrajdić kaže da nije nikoga tukla , te da je samo posjećivala supruga u Lori, koji je “bio vrlo zabrinut za zdravlje zatvorenika”piše Saša JADRIJEVIĆ TOMAS
Nakon procesa “Lora 1” i “Lora 2”, Hrvatsku zasigurno očekuju i “Lora 3”, “Lora 4”..., a predmetom interesa Državnog odvjetništva ovaj put bi mogla biti jedna žena! Naime, pregledavajući iskaze svjedoka koje su dali u postupcima pred Županijskim sudom u Splitu, snimljenim izjavama, kao i u iskazima raznim komisijama i u pismima zlostavljanih, kao jedna od predvodnica mučenja, posebice strujom, spominje se Tanja Belobrajdić, sada bivša supruga glavnog krvnika Lore - upravitelja zatvora Tomislava Duića.
Zabrinuti Duić
U Državnom odvjetništvu također nam je neslužbeno potvrđeno da znaju za iskaze svjedoka koji za različita zvjerstva i mučenja teretu tu ženu, a i sama Belobrajdićeva nam je potvrdila da zna za te optužbe koje nije htjela komentirati.
Prema iskazu Duićeve bivše supruge, danom na sudu u 2002. godini, supružnici Duić zajedno su primljeni u 72. bojnu vojne policije u Splitu, a razveli su se 1994. godine. Tanja priznaje da je često posjećivala supruga u Lori, posebno istaknuvši kako njezin suprug nije tukao nikoga, naprotiv, kaže ona, bio je vrlo zabrinut za njihovo zdravlje i vodio ih je liječniku. Napomenimo samo da je Tomislav Duić, po iskazima svjedoka (civila i vojnika), mučio ljude strujom, vršio “rektalne preglede”, prostrjeljivao im udove, rezao prste...
“Svakodnevno je dolazila u logor. Morali smo joj ljubiti čizme i moliti je za ljekarsku pomoć. Svi oni koji bi od nje tražili pomoć bili su odvojeni u neku prostoriju odakle bi se vraćali izubijani i unakaženi”, kaže svjedok (485/95) u svome iskazu istražiteljima iz Srbije, čije su dokumente u istrazi koristili i u našem Državnom odvjetništvu. Duićevu bivšu suprugu u svom pismu istražnom sucu Marku Brdaru za zlostavljanja tereti i sada pokojni pilot JNA Milan Mičić, dok drugi svjedok pod brojem 259/94-6 navodi:
“Strujom su najviše mučili zatvorenike Anđelko i njegov drug s kojim je stalno bio, a naročito je to volio činiti Toma Duić, upravnik zatvora. U ovoj vrsti mučenja je naročito uživala žena Tome Duića koja je bila vojni policajac jer je u takvoj uniformi dolazila. Pored toga ona je uživala da pita zatvorenike ‘hoćeš li pizde’, a zatim bi snažno udarala po spolnim organima pošto bi nas natjerala da raširimo noge”, kaže taj svjedok opisujući dalje što je radila ta žena.
“Jednom prilikom ona me je izvela iz ćelije i naredila mi da ‘berem grožđe’. Nisam razumeo šta hoće, a ona mi je podviknula da ‘hvatam maglu’. Ni ovo mi nije bilo jasno. Posle toga natjerala me je da ispružim ruke kao da nešto berem, a za to vrijeme me je udarala pendrekom po tijelu i to pogotovo po rebrima i iza vrata. Koliko se sjećam, sa njom sam imao tri ovakva kontakta kada me je mučila, a znam da je to radila i sa drugim zatvorenicima”, zaključuje on.
Palicom po rebrima
Svjedok 445/94-27 kaže da je Tanja nosila mini suknju i oko pasa palicu.
“Jednom prilikom me je izvela u krug i bacila jednu mrvu kruha i tražila je da licem rujem po betonu i tražim to zrno dok ga ne nađem. To je trajalo oko sat i po, dok tu mrvu nisam našao, a ona me je neprekidno udarala palicom po rebrima i drugim dijelovima tijela, pljuvala, grdila i Tanja Belobrajdić ima trgovinu u Vukovaruvrijeđala”, kaže svjedok u svom iskazu.
Spomenimo da su Tanju Belobrajdić na sudu u procesu “Lora 1”, gdje je bila pozvana kao svjedokinja, branili govoreći da se iskazi svjedoka ne slažu u boji njezine kose, na što je pak druga strana ustvrdila kako većina današnjih žena boji kosu. Da je bojila kosu, potvrdila je i Belobrajdićeva, ipak odbacujući da je bila plavuša, kako su rekli neki svjedoci.
Miran život u Vukovaru
Bivši suprug Tanje Belobrajdić Tomislav Duić nepravomoćno je osuđen na osam godina zatvora i u bijegu je, a njegova bivša supruga živi danas mirno u Vukovaru, ni ne sluti da bi se iskazi svjedoka mogli pretočiti u istragu, a zatim možebitno i u optužnicu. Vlasnica je trgovačkog poduzeća “BRZI”, a kada smo je nazvali, šokirano je upitala: “Tko vam je dao mobitel? Nemam nikakvih komentara.”
Kako nam nije htjela dati izjavu, potrudili smo se naći njezin iskaz na sudu iz 2002. godine, u kojemu je rekla da nije nazočila ispitivanju svjedoka, niti ih je tukla. Također je opovrgnula da je mučila svjedoke strujom jer ne zna ni kako induktorski telefon, preko kojeg su mučeni zarobljenici, izgleda. Branila je i svoga bivšeg supruga, govoreći da nije rezao dijelove tijela zarobljenicima, dodajući kako je Tomo Duić posebnu pažnju posvećivao zdravstvenoj zaštiti zarobljenika.
Nedugo nakon što smo završili razgovor s Tanjom Belobrajdić, nazvao nas je jedan muškarac prijeteći: “Gotov si, doći ću ti u stan”, začinjavajući svoje prijetnje pogrdnim rječnikom. Slučajno ili ne, prosudite sami.
Ribic:
Već odgovoreno, kvalitetno, prema očekivanjima.
tvukoja_zg:
Koliko je meni poznato, Gotovina nije imao baš nikakve veze sa "Lorom".
zoom_1:
Citat: tvukoja_zg - 26 Studeni, 2009, 05:10:28
Koliko je meni poznato, Gotovina nije imao baš nikakve veze sa "Lorom".
Kao da je to važno-ustaša sve do jednog i sve ih treba osloboditeljski u Dunav rinut.
Navigacija
[0] Lista Poruka