flo
Novi član

|
 |
« : 14 Svibanj, 2008, 07:55:55 » |
|
AKO ODEŠ TI ako odeš ti kome ću najbolje od sebe davati, kome ću se svakog božjeg dana nadati i o kakvim susretima ću maštati? ako odeš ti ja neću imati razloga jutrima se buditi, danju u sebi razloga tebi stihove stvarati i noću se lijepim snovima nadati. ako odeš ti čijem ću se osmjehu veseliti, čijem se dodiru prepuštati i za čije poljupce usne ću čuvati? ako odeš ti što će mi to dušu duše na životu držati, što će mi to krv u crveno bojati i iskru u oku sjajnom činiti? ako odeš ti voljela bi biti ona zbog koje ćeš se vratiti, jer ako odeš ti ja ću umrijeti kad samo sbog tebe mi valja živjeti. i ako odeš ti ja neću imati koga voljeti jer na ovom svijetu ja samo tebe volim voljeti. ako ipak jednom odeš ti bez želje zastati i još jednom za sobom se okrenuti, ostaje mi tada još samo jedna želja, želja da nikada me nećeš zaboraviti i negdje duboko u sebi kao nešto lijepo čuvati. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
flo
Novi član

|
 |
« Odgovor #1 : 15 Svibanj, 2008, 07:52:17 » |
|
MOJ SVIJET imam jedan svijet svoj. malen, ali je moj. kao da svi u drugom svijetu žive. ti si hrabri ljudi svijeta mog. ti si mu plava boja neba. toplina si sunca i težina kiše. njegovo si more, šuma, ocean. ti si pad njegove rijeke i svaka mu stijena planine. svako njegovo vedro jutro si ti, tiha mu zvjezdana noć. činiš svaku bijelu mu pticu i sve što u njem se smije si ti. svaki stih, svaka nota, svaka pjesma tobom je pjevana. ti si taj koji u njem se smiješ. njegovo vrijeme si ti, toplo ljeto, hladna zima. njegova si kišna jesen, raspjevano proljeće. njegov si pol kao i santa leda. njegova si zora i crven sumrak. ti si mu val na moru, pun mu žuti mjesec. ti si taj što svijet mi činiš. sve si njegovo, ali mu nemoj biti i kraj, jer ja volim taj moj mali svijet. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Vanja 1986
Novi član

|
 |
« Odgovor #2 : 18 Svibanj, 2008, 03:12:06 » |
|
Sjeti se Barbara By Rade Šerbedžija
Sjeti se Barbara Bez prestanka je kišilo nad Brestom toga dana A ti si hodala nasmijana Rascvjetana ocarana pokapana Pod kišom Sjeti se Barbara Bez prestanka je kišilo nad Brestom A ja sam te sreo u ulici Sijama Smiješila si se A ja, ja sam se isto tako smiješio Sjati se Barbara Ti koju ja nisam poznavao Ti koja me nisi poznavala Sjeti se Sjeti se ipak tog dana Ne zaboravi Neki se covjek pod trijemom sklonio I on te zvao po imenu Barbara I ti si potrcala k njemu pod kišom Pokapana ocarana rascvjetana I njemu se bacila u narucaj Sjeti se tog Barbara I ne ljuti se na mene ako ti kažem ti Ja kažem ti svima koje volim Pa i onda ako sam ih vidio samo jedanput Ja kažem ti svima koji se vole Pa i onda ako ih ne poznajem Sjeti se Barbara Ne zaboravi Onu pametnu i sretnu kišu Na tvome sretnom licu Nad onim sretnim gradom Onu kišu nad morem Nad arsenalom Nad brodom iz Quessanta O Barbara Kakve li bljezgarije rat Što je od tebe postalo sada Pod ovom kišom od željeza Od vatre celika krvi A onaj koji te u svom stiskao zagrljaju
Zaljubljeno Da li je mrtav nestao ili jos uvijek živi O Barbara Bez prestanka kiši nad Brestom Kao što je kišilo onda Ali to više nije isto i sve je upropašteno Ovo je kiša od strašne i neutješne žalosti Ovo više nije ni oluja Od željeza celika krvi Posve jednostavno oblaci Koji crkavaju kao štenad Štenad što nestaje uzvodno nad Brestom I odlazi da trune daleko Daleko veoma daleko od Bresta od koga ne ostaje ništa
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
flo
Novi član

|
 |
« Odgovor #3 : 18 Svibanj, 2008, 10:29:52 » |
|
ŽELIM TE OPJEVATI
želim te opjevati, želim te poleći među stihove, i u svakom slovu ponešto od tebe ostaviti. želim ti pokloniti rime, želim ti citirati ime, i nakon svakog zareza, nastaviti te... želim ti riječima obojiti oči, slovima ti iscrtati usne, u svakoj imenici ostaviti tvoj lik. želim ti glagolima dati ljubav, epitetima ti pokloniti sebe, zamjenicama uzeti tebe. pjesma će se imenom tvojim zvati, tvom prezimenu posvećena će biti. ali srce mi prebrzo diktira i zato je ruka moja neće napisati! želim te opjevati, polako, nježno, čitko, duboko... želim ti pjesmom dati sve ono što već jesam i sve ono što tek ću ti dati. želim te u pjesmi od svijeta sakriti, ali ne ide mi! želim! ali ne znam! želim! i mislim, pa upravo jesam!
dijana vukman
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
flo
Novi član

|
 |
« Odgovor #4 : 20 Svibanj, 2008, 08:54:22 » |
|
NEKAKO TI PRIPADAM putujem cestom beskrajno ravnom, nebo nad njom visi plavo bijelim oblacima posuto dok sunce me u stopu prati. putujem pitomom ravnicom, lijepom slavonskom, šume mi zelene glazba za oči, polja mi žitna vjetar u kosi. putujem s koferom starim, a u njem samo lik tvoj spremljen, na srcu utisnute poput žiga mi tvoje riječi stoje koje mjesto blijede, trošne karte me tebi vode. putujem, a dan se ne gasi..., neda noći da zvijezde na nebu popali jer sunce će svjedočiti susretu našem dok čekaš me negdje pokraj puta..., da pokloni ti sjenu jablana u kojoj ljubiti ćeš me ti. putujem i pjevam s klasjem žutim, po ritmu njihovom u meni sve nekako igra i pleše dok sreća smješi se duhovima šuma. putujem tebi..., a nikad prije sreli se nismo... kakva li se ljepota u susretu krije tom? čarobna! vjetar mi reče..., jer nešto u meni tvoje je, nešto u meni neobjašnjivo ti pripada, nešto u meni tobom se zove... putujem jučer, danas, putujem sutra... već danima ti putujem i sve sam ti bliže, osjećam to... beskraj više nije cesta, beskraj je sada moja nada, beskraj je sada moja želja, moja sreća..., a ljubav ti je moja vječna...,jer..., jer, jednostavno ja velikim ti slovima PRIPADAM. dijana vukman 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #5 : 23 Svibanj, 2008, 03:31:44 » |
|
DRAGA ZEMLJA
Ravan plodna i bez kraja, mriši brazda, poljski cvit, nebo plavo, puno sjaja, vedre pisme, sriče svit.
Konji bisno putom lete, bili salaš obasjan; žitnu krunu cura plete, momak kosi raspivan.
Frula svira, stado ćuti, šumi dračov drvored; zrnje se ko zlato žuti, grožđe zrije, kapa med.
Ravan plodna i bez kraja, žitom, cvićom mriši sva: ta je zemlja — kutić raja, gruda moja rođena ... !
ALEKSA KOKIĆ
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #6 : 23 Svibanj, 2008, 03:33:21 » |
|
MOJA ZEMLJA
U mojoj zemlji crni kovači teške i oštre mačeve kuju. Uz tužne pjesme sumorni tkači u mraku kobne zavjere snuju.
S planina sjena tjeskobna pada. Sve veća raste ljudska bijeda. Čovjeka,vuka,strahotu glada ravnodušno drevno nebo gleda.
Gluho šumi kroz doline Una. Duša je gnjeva i čemera puna. Večer tugom i rakijom diše.
Mrki ljudi,žene,hladne kiše. Bakar,olovni šljunak,zlatni prah. Nad mutnom vodom mine taman strah.
Ivo Kozarčanin
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #7 : 23 Svibanj, 2008, 03:34:55 » |
|
UMORNI KORACI
Vratit ću se Gospodu sa skromnom željom u duši, da budem Njegova jeka. On me davno čeka, kada ću mu izdaleka doći.
Vratit ću se Gospodu, jer je dobar svima, makar nije nikom rekao, da ga voli.
Ne ću se lupati u prsa i hvaliti priznanjem grijeha, nego ću nečujno u kutu za vratima stati, a On je dobar, pa će me i takva zvati.
Pitat će me: Tko si, čiji si brat i što želiš ti?
Tiho ću pristupiti bliže i reći: Gospode, tražim smirenje mladosti, sreću i slobodu Nacije.
Gospode, ja sam Hrvat!
MIRKO VUTUC
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #8 : 23 Svibanj, 2008, 03:55:25 » |
|
U MRAKU (1932.)
Vodoskok čežnje klokoće u tmini i umire vjetar u Ušću platana. Tišina je leđna, kao noć u zimi; tišina je kobna, kao grobna jama.
Nemir krvi raste. Lanci kruto zveče. Pobuna se diže na dnu mrtvog dana i krvare kraste. Jauci robija ječe, a život je stara, otrovana rana.
U mraku se slutnje kao vatre puše i srce nam cvate kao cvijeće maka: u mraku se lanci i kumiri ruše, u mraku se mrzi sva tišina mraka.
I zato, i ako savlada nas vrijeme i pribije o križ njegove tišine: pod križem će našim nići novo sjeme i novo će sunce djeci da nam sine!
VLADIMIR KOVAČIČ
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #9 : 23 Svibanj, 2008, 03:57:05 » |
|
U PUSTE DANE.
Kad srce snađe umor i beznađa zebnja, U dušu mrak i dvojba ponahrupi tupa, Kad blijede pregnu pomisli starosti krhke, U kojoj ništa do nagnjila nema trupa;
I mutne zjene kad slabe, besjajne stihnu U očnicama dubokim ko dvije sjene, A usne drhtave nečujnim šaptom Kad pričat stanu mladost, život, uspomene ...
I kad na sve to proplakat mi bude samo, I nemoćnjački uzdahnut za dobom onom, Kad bijah snaga, svježina, zanos i sreća I mlad ljubljen mjerio se — s vasionom,
O, bit ću tad ko jesenje povelo lišće, Što samo visi bez snage, bez nade, muče, A vjetar žilje ledi mu, lomi ga mrzo, I predsmrtnicu neskladnu porugom huče ...
Ivan Kozarac
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #10 : 23 Svibanj, 2008, 03:58:09 » |
|
Moj otac i ja.
Kad otac moj i ja pođemo u šumu na šetnju sve je oko nas svečano i tiho ko da će svaki čas zasvirati orgulje sakrite negdje u lišću.
Moj otac, malo pognut, na šljunku stane i sluša: pjeva ptica; pjeva negdje visoko na vrhu grane u velikoj tišini, gdje leptir gore i dolje pleše u modrini.
Pa ćutim, ja i moj otac mi smo jedno i ko da nevidljive cijevi toče krv iz njegova tijela u moje i kao da čujem klokotanje naše krvi med zelenilom,
I tako mi je teško kada znam, da svaki korak njegov vodi ga sve bliže tami, a svaki korak moj sve bliže me životu vodi, pa kao pun krivnje od njega odvraćam lice dok tako hodamo šumom sami, jedan uzbrdice, drugi nizbrdice.
Pa kao dva dobra druga na rastanku koracamo šljunkom i sve je oko nas svečano i tiho ko da će svaki čas zasvirati orgulje sakrite negdje u lišću.
MAJER
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #11 : 23 Svibanj, 2008, 03:59:10 » |
|
PJESNIKU DRAGIH BAČKIH SALAŠA + ALEKSI KOKIĆU
Ti si mrtav, druže; liepa Tvoja mladost rano pokopana. Volio si život — zaklan kao janje, jadna Tvoja mati; plače Tvoja ravna, zlatorodna Bačka, tuguju Hrvati; Tvoji su salaši, razpjevani nekad, naša grozna rana.
Ti si mrtav, druže; a čuješ li, tugo, srpove i kose, pokraj Tvoga groba, kako kose žito zrelo? A plače li, rano, Tvoje mrtvo oko, mrači li se vedro čelo, što od suza naših strnjaci su puni težke, slane rose?
O, sigurno, Aleksa, s nama rida Tvoje mrtvo srdce, plaču dobre oči, što sad tuđi kosci kose naše zlatno žito; bolje je, što živu — mračni udes! — ostade Ti skrito, dobro je, što slutnja odkrila Ti nije, da će oni doći.
Al utjehu imam, divnu, dragu; oh, da Ti je mrtvu šapnut mogu: On je došo; On, što si Ga vrućom željom priželjkivo s nama; zato, o Aleksa, nek sad razvedri se s Tvoga groba tama, nek ne plače Tvoje srdce, dobre oči; snivaj vječni san u Bogu!
Po salašu, druže, razsuo si kaplje srdca — zlato svoga stiha. Oni će nam uviek, uviek, moj Aleksa, divnom vjerom sjati. Neka kose naše zlatno žito, plakat presta Tvoja dobra mati, Tvoja rodna Bačka u svome je težkom bolu radostna i tiha.
Vinko Nikolić,1941.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
zoom_1
Novi član

|
 |
« Odgovor #12 : 24 Svibanj, 2008, 05:39:09 » |
|
Visoka žuta žita
Kada u rumene zore Ili u jasna jutra Prolazim Poljima rosnim, Gdje mlad vjetar njiše teške klasove Visokog,žutog žita, Iznenada stanem; I gle! Moje srce od radosti glasno kuca Kao zlatan sat.
Tadijanović
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
flo
Novi član

|
 |
« Odgovor #13 : 26 Svibanj, 2008, 08:32:13 » |
|
ČUVAM LJUBAV ti cvijet si u herbaru srca mog' u kojem čuvam ti veličinu, miris i boju... nikom ne dam da u tebe mi dira da ne potrga latice ti suhe koje pod prstima se mojim ne lome. ja nježno te čuvam, vidom te milujem, dahom ljubim te... samo tako sebi mogu te sačuvati, samo tako na srcu s tobom umrijeti mogu, svaki te dan vidjeti, dotaknuti, njegovati... svaki te dan samo tako mogu ljubiti, suhe ti usne jutrom na latice spuštati. mladost sam ti u srcu zadržala, godine ti zaustavila. zalijepila sam te na zlatni papir sjećanja i polegla među bajke najljepše. takav cvijet još nigdje prije izrastao nije, podrijetlo ti nepoznato i ne postojiš među drugim biljem. u šumi ne rasteš. s livada nisi. nema te pokraj potoka i rijeka. unikat si u vrtu života mog'. zato ime LJUBAV prva sam ti dala i uzela si za pravo da samo ja LJUBAV čuvam u herbaru srca mog'. dijana vukman 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
flo
Novi član

|
 |
« Odgovor #14 : 27 Svibanj, 2008, 06:39:00 » |
|
POLAKO gubim se... gubim se polako po mračnim i napuštenim horizontima, gubim se kao kad lane od majke odluta, gubim se kao kovanica, kao list novina vjetrom odnesen, gubim se kao što zdrav razum se gubi, kao što mladost se izgubi jednom zauvijek, gubim se toliko da nestajem. nestajem... nestajem negdje između ljeta i jeseni, negdje među krošnjama vrba, nestajem polako kao val o stijenu udaren, kao rosa suncem poljubljena, nestajem negdje gdje se tone, gdje se ljubav ne voli, oči ne vide, dodir ne osjeća, nestajem negdje gdje sve se zaboravlja. zaboravljam... zaboravljam tko sam, zašto sam i zbog koga rođena, zaboravljam lijepe snove, poznate mi plesne korake, riječi najdraže pjesme, zaboravljam ponosno hodati, zaboravljam voljeti, ljubiti, milovati, zaboravljam važne datume, dane, godine, sve to i još puno više zaboravljam od dana kada mi smo umrli. umirem... umirem jučer, danas, umirem sada, umire ova ruka koja piše ove mrtve riječi, umire mi anđeo na ramenu, vrag je već davno prije umro, umire mi nada da voliš me, nada u bolje sutra, nada u nas, umire mi želja da borim se za sve, da se borim da ne izgubim se, da ne nestanem, da ne zaboravim, da ne umrem, jer snaga volje već davno je umrla negdje u poljima pokošenim gdje sve nestaje i gasi se. gasim se... gasim se poput dotrajale svijeće, poput šibice upaljene na kiši, gasim se kao sunce pri pomrčini, kao mjesec kojeg jutro s neba tjera, gasi se želja da rukujem se s osmjehom tvojim, želja da na dlanu tvoj pogled nosim, gasi se sigurnost pod ruku primiti tvoju strast, hrabrost vrata otvoriti tvojoj ljubavi, gasi se potreba da s tobom preplivam rijeku svih zabrana, gasi se u meni svako možda uspijemo, jer možda nije dovoljno stabilno da hodala bi po skliskom kamenju, u meni gasi se sve, gasi se posljednja iskra, gasiš se ti, ti koji boliš kao najveća bol. boli... boliš toliko da želim se od tebe ugasiti, zauvijek nestati, nestati iz tvog svijeta, sve zaboraviti i zbog tebe umrijeti te svijeće koje sam za nas palila ugasiti, sve to učinit ću samo da ne moram gledati kako polako ti napuštaš moj svijet, svijet u kojem nema mene, u kojem nema tebe, svijet u kojem nema nas. prestaje... prestaje značiti moje ime na tvom ekranu, pisma bivaju adresirana na neku nepoznatu adresu i blijede u već zaboraravljenim poštanskim torbama ili možda pogužvana leže na dnu tvojih polica među prašnjavim slikama koje su ti kao uspomena na moj osmjeh poklonjene, skrivena stoje daleko od ruku tvojih, daleko od tvog pogleda. prestaju moje riječi crtati osmjeh na licu tvom i svako moje slovo sada je nevažno jer prestajem biti netko u tvom životu, prestaju tvoja sjećanja na moj lik, moje ime... prestajem postojati u tebi... prestaje sve. polako... polako kopni snijeg i čarolija nestaje... nestaje sve ono lijepo što još jučer sam smatrala vrijednim postojanja, što još jučer sam mogla vidjeti i u mislima poput vrijednih slika u zlatne okvire uramiti... od danas moje sutra više ne postoji, od danas dani mi nemaju ni ime ni datum, od danas moje sutra i svako novo sutra za mene biti će samo vrijeme koje polako curi kao pokvareni pješčani sat. i polako gubim se dok nestajem negdje u koloni zaboravljenih od tebe i tako bezglavo glavinjam po napuštenim i ruševnim prostorima života prebirući po njegovim nepostojećim adresama tražeći po mokrim cestama svoju mrtvu dušu koja se ugasila dok razum je na srce vrištao sve ono što mjesecima nisam htjela čuti... ja prestajem u tebi postojati... mene i sve ono što činilo je mene više jednostavno nema ni u jednom kutu tvog ormara lijepih sjećanja... dijana vukman 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|