Vukovar Forum
01 Kolovoz, 2010, 04:04:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Str: [1] 2
  Ispis  
Autor Tema: Vukovarac u Jutarnjem  (Posjeta: 7149 )
deejayvu77
Novi član
*

« : 18 Listopad, 2006, 01:25:44 »

Citat:
Stranica “Obična balkanska priča” stajala je Vukovarca Damira Fintića tužbenog zahtjeva u iznosu od 220.000 kuna. Tužen je za nanošenje duševnih boli zbog teksta anonimnog autora, stavljenog na njegovu stranicu, te komentara posjetitelja koji su vrijeđali bivšeg gradonačelnika.

Neprofitna stranica registrirana je u Americi i nije prijavljena kao nakladnička kuća u Hrvatskoj, stoga nije bila u nadležnosti hrvatskoga pravosuđa. Unatoč tome, zbog nejasnih zakonskih regulativa tužba je pokrenuta.

- Stranica je kao oglasna ploča. Nisam optužen zbog prakticiranja vlastite slobode govora, nego zbog davanja te mogućnosti drugima - izjavio je Fintić.

- dio članka Cenzura u blogosferi, Jutarnji, 17. X. 2006.
http://www.jutarnji.hr/kultura_i_zivot/panorama/clanak/art-2006,10,17,cenzura_blogovi,46809.jl

Nisu baš precizni, pa čak sumnjam da su od Fintića uzeli izjavu; prije će biti, pretpostavljam, da su prenijeli što je prije rekao za neke druge medije.
Evidentirano

dj
Pax
Gost
« Odgovor #1 : 18 Listopad, 2006, 03:13:27 »

Prva rečenica teksta glasi:
Kod:
"Izmjene Kaznenog zakona omogućile su policiji da se mnogo oštrije bori protiv onih koji na internetu šire nacionalnu mržnju ili iznose moralno ili politički dvojbene stavove."

Kad iz te rečine izbaciš nacionalnu mržnju dobiješ:
Kod:
"Izmjene Kaznenog zakona omogućile su policiji da se mnogo oštrije bori protiv onih koji na internetu iznose moralno ili politički dvojbene stavove."

Iz ove druge rečenice zaključujemo da je policija novim Zakonom dobila ovlasti s kojima se autor itekako slaže, samo što nije rekao "konačno je policija dobila ovlasti kakve ja autor ovoga članka priželjkujem"...

Zatim:
Kod:
"Prva internet bojna nedavno je pokrenula inicijativu za prikupljanje novca kako bi pomogla da se razdvoje hrvatska i srpska djeca u vukovarskim školama. Policija je trenutačno reagirala na dojavu: blog je najprije  cenzuriran, a onda i obrisan zbog širenja nacionalne mržnje."
Zanimljivo kako o ovome nije bilo riječi ni u jednome mediju, a ni ovdje na forumu nitko ništa o tome ne zna... Osim "obaviještenog" autora članka u Jutarnjem...
Pa:
Kod:
"Stranica “Obična balkanska priča” stajala je Vukovarca Damira Fintića tužbenog zahtjeva u iznosu od 220.000 kuna. Tužen je za nanošenje duševnih boli zbog teksta anonimnog autora, stavljenog na njegovu stranicu, te komentara posjetitelja koji su vrijeđali bivšeg gradonačelnika."

Izgleda je ono što piše najvećim slovima naziv stranice, ne može biti drukčije  Smješko   Sirast
A onda:
Kod:
"Pravnik Dražen Jurman objasnio je kako se u SAD-u takvim slučajevima zlouporabe interneta najozbiljnije pokušava stati na kraj.
 - U slučaju da pravosudni organi ili privatni tužitelj pokrenu postupak, on je usmjeren na tvorca sadržaja. Ako je tvorca sadržaja nemoguće identificirati zbog anonimnosti koju nude takvi servisi, a dokaže se da provider sadržaja, vlasnik foruma ili blog servisa nije uklonio takav sadržaj premda je bio na njega upozoren, tužba se može podići i protiv njega. Takvo rješenje kod nas još ne postoji - naglasio je."
Ah ta Amerika, tako nepoznata i daleka... K'o stvorena za pravnika Jurmana! Smješko
Evidentirano
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #2 : 18 Listopad, 2006, 04:31:34 »

Citat:
Izmjene Kaznenog zakona...

O cemu se radi i koliko su svjeze te izmjene? O tome na web-u ne uspijevam naci nista novijeg datuma.
Evidentirano
deejayvu77
Novi član
*

« Odgovor #3 : 18 Listopad, 2006, 04:38:46 »

nemam pojma šta je s izmjenama kz-a.
da, autori članka imaju vrlo problematičan pogled na stvar, osim što su neprofesionalni do bola. ali ne duševnog, nažalost.
što se tiče zabranjenog bloga mladih desničara ili šaljivdžija, ili i jedno i drugo, ili tko zna, nisam vidio blog - bilo je negdje riječi o tome. mislim na naslovnici blog.hr-a, a možda i još negdje, ne sjećam se sad.
u svakom slučaju, zanimljivo.
Evidentirano

dj
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #4 : 18 Listopad, 2006, 04:41:07 »

Pise da je policija "trenutacno reagirala na dojavu"... mozda je zato zataskano (ukoliko se dogodilo).
Evidentirano
deejayvu77
Novi član
*

« Odgovor #5 : 18 Listopad, 2006, 04:43:20 »

koje? to s tim blogom?
dogodilo se sigurno - policija je reagirala trenutacno, pa je vodstvo blog.hr-a trenutacno izbrisalo blog
Evidentirano

dj
deejayvu77
Novi član
*

« Odgovor #6 : 18 Listopad, 2006, 04:45:09 »

evo link: http://www.blog.hr/arhiva/?id=2339
Evidentirano

dj
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #7 : 18 Listopad, 2006, 04:46:08 »

OK, hvala na objasnjenju. Tako mi je i djelovao taj dio vijesti, ali me zbunilo to sto mi se ucinilo da Pax sumnja da se i nije dogodilo.
Evidentirano
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #8 : 18 Listopad, 2006, 04:50:51 »

Citat:
Naime, autori su na blogu pokrenuli “akciju prikupljanja sredstava za razdvajanje hrvatske i srpske djece, učenika škola u Vukovaru”, objavili fotografiju generalnog konzulata Srbije u Vukovaru s nacrtanom metom i niz drugih detalja zbog kojih bi mogli zaraditi kaznenu prijavu.  Sve to popratili su zvučnom kulisom hrvatskih ratnih pjesama, koračnica i domoljubnih glazbenih uradaka.
...
- Shvaćamo da mnogi ne dijele naš smisao za humor. No, prilično je jasno da se ovdje ne radi o pokušaju političkog aktivizma, širenja mržnje ili uznemiravanja bilo koje nacije ili pojedinca, nego o humorističnim kreacijama...

Hvala i za link. Tko zna, mozda su se, zaista, i salili, ironizirali... mada, mislim da, ipak, nije se sa ovakvim osjetljivim stvarima saliti.
Evidentirano
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #9 : 18 Listopad, 2006, 04:57:31 »

Izgleda da su se sami "bloggeri" osobno javili medju komentarima u "Jutarnjem":
Citat:
Ukratko, "mi blogeri" ne tvrdimo "da nas istrazuje POA" sto smo Vam vrlo izricito rekli danas kad smo razgovarali. Nadalje smijesno da pod "dogadjaj dana" stavljate blog koji je nekativan vec mjesecima. Takodjer nije nam jasno koje smo mi to "desnicarske simbole" koristili. Uz to, rečenica koju citirate s bloga je modificirana. Htjeli bi jos naglasiti da ostajemo pri tvrdnji da bi svaka normalna osoba trebala shvatiti blog nije ozbiljan. Blog je danas ugasen jer nam se jednostavno neda prepucavati s ljudima koji to ne shvacaju ili ne zele shvatiti. Doduse, blog ce neko vrijeme biti dostupan u google cachu: http://tinyurl.com/gqkgh.

(Nema vise tog cache-a)
Evidentirano
deejayvu77
Novi član
*

« Odgovor #10 : 18 Listopad, 2006, 05:00:29 »

ne znam, vjerojatno se više neće pisati o tome - jesu li doista prijavljeni, što se dogodilo... itd.

ako je samo satira - npr. poput oniona (http://www.theonion.com)- onda nemam ništa protiv...

recimo, ako su za razdvajanje djece... kako su oni sad raspirivači ne znam čega, a nisu oni koji su to prije ne samo javno podupirali nego i potpisivali neke papire kojima se to određuje?
Evidentirano

dj
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #11 : 18 Listopad, 2006, 05:02:33 »

U pravu si.
Evidentirano
deejayvu77
Novi član
*

« Odgovor #12 : 18 Listopad, 2006, 05:18:08 »

evo što npr. rade spominjani amerikanci - http://www.informationclearinghouse.info/ (ima tu i puno linkova...)

ovo je zanimljivo zbog još jedne usporedbe. zato što vlasnik stranice traži pomoć od čitatelja (odnedavno, prije nekoliko dana toga nije bilo) - inače neće moći dalje... vukovarac.net se još drži hehe:-)
Evidentirano

dj
M.B.
Novi član
*

« Odgovor #13 : 18 Listopad, 2006, 06:17:17 »

Zbilja poucan i interesantan link. Vrlo je simptomaticna upravo ta cinjenica koju si naveo - da je takva stranica na rubu egzistencije.
Evidentirano
Pax
Gost
« Odgovor #14 : 18 Listopad, 2006, 07:15:54 »

MB kaže:
Citat:
Tako mi je i djelovao taj dio vijesti, ali me zbunilo to sto mi se ucinilo da Pax sumnja da se i nije dogodilo.
Ne zbunjuj se (ne daj se zbuniti), MB! Pax istina nije znao da je takav blog postojao i da je Jutarnji o tome pisao (a što Pax uopće mora o ičemu išta znati na forumu kao formi izražavanja Smješko ), ali kad je uz  tu temu na Jutarnjem (o blogu Prva internet bojna) uočio istu dvojicu potpisnika koji su potpisali i  ovaj tekst (Cenzura u blogosferi) nije mu nimalo žao što je trenutni poriv sarkazma izlio ovdje (pa na taj način i tebe zbunio)...
Borna Sor i Nebojša Grbačić nisu ni zagrebli po površini problema oko stranica koje spominju, a odabirom "kompetentnih učitelja etike" iskazali su i zavidnu količinu nekompetencije, pa nije čudo  što su dvaput ponovili u članku:
Citat:
"zahvaljujući najnovijim izmjenama Kaznenoga zakona, preciznije članka 174., više se ne tolerira širenje nacionalne mržnje ili iznošenje moralno i politički dvojbenih stavova."
a svoj su stav iznijeli kroz:
Citat:
Pravnik Dražen Jurman objasnio je kako se u SAD-u takvim slučajevima zlouporabe interneta najozbiljnije pokušava stati na kraj.
Njihovi vjerni čitatelji su sretni ljudi. Sad znaju da se širenje nacionalne mržnje više ne tolerira! Je li to tako zbog sira, vojne muzike ili u vezi s web stranicama i njihovim spominjanjem od strane tipova koji bi sigurno svaki drugi posao bolje radili - koga briga?
Evidentirano
 Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media